BÉKÉSCSABA ÉS AZ ENERGIAKÖZÖSSÉGEK

 

2022. év elején az ismert geopolitikai okok miatt az energetikai helyzet gyökeresen megváltozott Európában. 2022. áprilisban Békéscsaba energetikai cége, a Békéscsaba Energia ESCO Kft. felkérést kapott a HORIZON-CL5-2022-D3-01 pályázati felhívás keretén belül egy 12 országra kiterjedő, 28 tagú nemzetközi partnerségben részt venni, melynek célja az energiaközösségek megvalósítási lehetőségeinek a vizsgálata volt, európai kitekintéssel.

A 101096354 azonosítószámú, ENPOWER megnevezésű pályázat kedvező fogadtatásban részesült, a három éves projektidőszak gyakorlati megvalósítása is megkezdődik Békéscsabán is.

A 36 hónapos projekt címe „Energia aktivált lakosok és adatvezérelt energia biztos közösségek egy fogyasztó központú energiarendszer érdekében”. Az ENPOWER hat kísérleti projekt keretében növeli a helyi (és rendszerszintű) energiahatékonyságot, ugyanakkor a helyi biztonság növelését tűzi ki célul, a fogyasztók aktivizálása és közösségi szintű aggregáció révén.

Békéscsaba esetén egy görög és egy osztrák pilot helyszín eredményeinek a helyi hasznosíthatósága kerül megvizsgálásra.

Jelen munkafázisban a Bázeli Egyetem által kidolgozott kérdőív kitöltése kezdődik, a kérdőív célja a villamosenergia fogyasztók megismerése, egy jövőbeli energiaközösség kiépítése érdekében.

Kérjük járuljon hozzá a kérdőív kitöltésével, és meglátásaival ahhoz, hogy jobban megismerjük az energiaközösségek / energetikai szövetkezetek működését és a csatlakozás motivációit. A felmérést a Bázeli Egyetem Fenntarthatósági Kutatócsoportja végzi a Horizont Európa által finanszírozott ENPOWER projekt részeként.

A kérdőív kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe. Az adatok teljes mértékben anonim módon kerülnek rögzítésre.

Köszönjük, hogy részt vesz kutatásunkban.

A kérdőív elérhetősége:

https://wwzunibas.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_bOYnnJhDSqFw3Jk?Q_Language=HU