A projekt közvetlen, Békéscsaba MJV által meghatározott, az előző fejezetben bemutatott helyzetértékelés és fejlesztési dokumentációk által alátámasztott céljai:

  1. Megújuló termelés részarányának növelése: Békéscsaba MJV és ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükséglete a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból legyen ellátva.
  2. Villamosenergia-költségek optimalizálása: Békéscsaba MJV Önkormányzatának villamosenergia-beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek.
  3. Széndioxid kibocsátás csökkentése: Békéscsaba MJV villamosenergia-felhasználás következtében történő környezetterhelésének (CO2 kibocsátás) csökkentése a lehető legnagyobb mértékben.

A kijelölt célok alapján a Városi Sportcentrum villamosenergia-igényét megújuló forrásból, alacsony CO2 kibocsátás mellett és olcsón kell biztosítani. Erre a helyszín adottságait is figyelembe véve egy 1,364 MWp teljesítményű napelemes erőmű lehet alkalmas, hiszen az időjárás függő megújuló energiaforrásokkal üzemelő villamosenergia-termelési technológiákra jellemző, hogy magas beruházási költséggel, de rendkívül alacsony üzemeltetési költséggel rendelkeznek, és működésükhöz nem kapcsolódik érdemi károsanyag kibocsátás.

A helyi villamosenergia-igény a sportlétesítmények aktuális kihasználtsága alapján folyamatosan ingadozik, így lesznek olyan időpontok, amikor a termelés meghaladja a helyi felhasználást. Előfordulhat olyan állapot is, amikor a naperőmű nem termel az időjárási viszonyok miatt, de az energiára szükség lenne a sportlétesítmények számára. Egy 2,4 MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tároló telepítése révén lehetővé válik, a rendszer rugalmasabbá tétele, vagyis, hogy a „feleslegesen” megtermelt villamos energia jó hatásfokkal eltárolásra kerüljön az akkumulátor cellákban, ahonnan a termelést meghaladó igények esetén kinyerhető.

A helyi fogyasztókat okoshálózati végponti eszközökkel (pl. okosmérőkkel) kell ellátni annak érdekében, hogy azok fogyasztási mintázatairól az eddiginél több, pontosabb információ álljon rendelkezésre. A projekt befejezése után okoshálózati végponti eszközökkel a Városi Sportcentrum területén túl található önkormányzati fogyasztók is elláthatók, így az önkormányzat a jelenleginél alaposabb képet kaphat a fogyasztási szokásokról, amely hozzájárul a villamos energia beszerzési költségek leszorításához, az energiahatékonyság növeléséhez, illetve a jövőbeni fejlesztési projektek megtervezéséhez.

A napelemes erőmű, a tároló és az okoshálózati végponti eszközök adatait egy helyre szükséges gyűjteni. Az adatok segítségével a rendszer hatékonyan üzemeltethető egy, a Városi Sportcentrum terültén elhelyezett okoshálózati központ (adatgyűjtő és vezérlő rendszer) segítségével. A központba összegyűjthetők a Városi Sportcentrum területén túl elhelyezkedő önkormányzati fogyasztók adatai, illetve a geotermikus hőhasznosító rendszer adatai is.

Sajtómegjelenés:

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2021/12/bemutattak-az-egyedi-csabai-napelempark-mukodeset

https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/aramszamla-helyett-inkabb-napelemekre-voksol-a-szakerto-4036627/